20 Mart 2012 Salı

Çok Sihirliler!

"Hayatımda hiç diyet yapmadım, metabolizmam hızlı"; "Ne yaparsam yapayım kilo alamıyorum."; "Bakma zayıf olduğuma, aslında çok yerim ben." gibi cümleler kuran insanlardan olmadım. Öyle çok şişman da olmadım ama, beslenmeme dikkat etmediğim takdirde, ipin ucunu kaçıracağımı adım gibi biliyorum. Nitekim geçen kış, akşam 22.00 den sonra gelen pizza krizleri, sufle kaçamakları, fast food menüleri derken, altı kilo aldım. Bahar gelince de bu kiloları vermem gerektiğini fark ettim. Sahilde yürümek ve evde bisiklete binmek dışında, spora çok yatkın biri değilim. Dolayısıyla, bir diyet sistemini denemem gerekiyordu. Bu nedenle ben de Dukan diyetine başladım. İki ay içinde de, o altı kiloyu doğaya geri iade ederek fazlalıklarımdan kurtuldum. "Nasıl?"  dediğinizi duyar gibiyim. İsterseniz ve de eğer ilginizi çekerse, Dukan maceramı başka bir post'un konusu yapabilirim. Ama önce, formu korumada yardımcı olan besinler hakkında bilgi vermek istiyorum. Belirtmek isterim ki, ben diyetisyen değilim; bu satırlardaki fikirler ise tamamen kişisel görüşlerime dayanmaktadır.

Su
Yıllardır, bıkmadan, usanmadan; uzmanlar, gazeteler, suyun öneminden bahsediyor. Ben de suyun mucizelerini anlatan şeyleri dinler, okur ama kulak arkası yapardım. Dukan diyeti protein ağırlıklı olduğu ve protein ağırlıklı bir diyet ağız kuruluğuna ve kabızlığa yol açtığı için, günde 1,5 ila 2 litre arasında su içmeye başladım. Sonra da, alışkanlık oldu, bırakamadım. Ofiste de her zaman bir su şişem (temizlik görevlileri atmadığı sürece) vardır masamda... Dikkat ettim; su içtiğimde cildim daha sağlıklı oluyor ve kendimi daha hafif hissediyorum. Tek kötü tarafı, sık sık tuvalete gitmek...


Yoğurt
Çocukluğumdan beri severek tükettiğim bir besin olmuştur yoğurt... Ama son yıllarda daha çok yemeye başladım. Tok tuttuğuna kesinlikle inanıyorum. Ayrıca, yoğurt, bel bölgesindeki fazlalıkların daha kolay yok olmasını sağlıyor. Akşamları canınız atıştırmalık bir şeyler çektiğinde, yoğurt tüketebilirsiniz. Kilo sorununuz varsa, yağsız ya da yarım yağlı yoğurt tüketmeniz daha uygun olacaktır. Tatlı krizine girdiğinizde de yine meyveli yoğurt kapabilirsiniz.


Kuruyemiş
Elbette, akşamları dizi izlerken kendinizi kaptırırcasına yediğiniz çekirdekten bahsetmiyorum. Fındık, fıstık, ceviz, badem, kuru üzümü kastediyorum. Şahsen ben, bazen akşam yemeği yerine, kuruyemiş tüketiyorum. Küçük boylardaki kokteyl-karışık tarzdaki kuru yemişleri, akşam yemeği yerine yediğim çok olmuştur. Ancak yerken, bunların yağlı besinler olduklarını da biliyorum. Bu yüzden de, mutlaka akşam 21.00 den önce yiyorum, sonrasında yemiyorum. Bir de, haftada iki ya da bilemediniz üç günden fazla yemiyorum. Hatta bazen ofise götürüp ara öğün olarak yiyorum. Böylece, akşam üstü, pasta, brownie krizine girmiyorum.



Şarap 
Tamam; alkol çok da faydalı değil... Ama seviyorsanız ve dozunda içiyorsanız, keyifli bir anın, paylaşımların, kutlamaların, önemli bir ortağı olabilir. Ben böyle durumlarda, beyaz şarap içiyorum. Çünkü şarabın, bira, viski, votka gibi diğer alkollü içkilere oranla; kalorisi daha düşük... Üstelik, sağlığa da faydası var. Ancak, içki içmiyorsanız, sırf sağlığa faydası var diye, şişenin dibini görene kadar şarap içmenize de gerek yok.

Dondurma
İlle de tatlı yemek istiyorsanız, bir porsiyon vanilyalı dondurma yiyebilirsiniz. Çünkü dondurma, hem çok kalorili değil hem de doyurucu... Ancak, iradeli davranıp azcık azcık yemek koşuluyla...



Ananas
Sizi bilmem ama, benim meyveyle aram pek iyi değil... Meyve yemek adına tek yaptığım şey; günde bir adet elma yemek ( ve o elmayı yedikten sonra da çok ama çok acıkmak)... Eğer meyve yiyerek form tutmak istiyorsanız, ananası deneyebilirsiniz. Bilenler bilir; geçen yıl şu meşhur diyetlerin yanında bir de ananas diyeti ilk sıralarda yer alıyordu. Başta onu denedim ben de, annem pazardan ananaslar taşıdı eve... Ananas çok acayip bir meyve; yediğinizde direkt midenize oturuyor, bir adet ananasın yarısını yediğinizde, saatler boyunca bir daha hiçbirşey yemek istemiyorsunuz. Belki, atıştırmalık olarak deneyebilirsiniz. Ancak, ananasın çok da ucuz bir meyve olmadığını da eklemek isterim. En azından geçen yıl öyleydi...



İşte, yukarda saydığım bu besinler, benim açımdan sihirli besinler... Başta da dediğim gibi diyetisyen değilim, kimseyi yönlendirmeye de çalışmıyorum, ama, madem burada biz bizeyiz; kendi adıma faydalı bulduklarımı paylaşmak istedim. Peki siz bu listeye neler eklemek istersiniz?

6 yorum:

  1. Bencede 1 elma aciktirir, ama 2 elma doyurur, yedigin zaman iki tane yemeni tavsiye ederim ; )

    YanıtlaSil
  2. Hmm, hiç bunu düşünmemiştim, olabilir, denemek lazım. Ama o bir elmayı da günde bir tane elma yiyin diyen doktorlar yüzünden yiyorum:)

    YanıtlaSil
  3. aynen herseyı kararında yemek lazım aslında..ben elmanında fazlasını zararlı buluyorum mesela.bu arada blogunu yenı kesfettım..cok guzel gorunuyo hersey benımkıne de beklerım..sevgıler :) http://zeysfashionroom.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. Canım blogunu bende yeni keşfettim.Bundan sonra takibteyim.Doğuştan şanslı bir bedene sahipsin. Bunun kıymetini bil.Sağlıklı mutlu bir hafta sonu diliyorum.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Blogunuza bayıldım! Benimkine de beklerim :) http://www.thefashioncranky.blogspot.com

    YanıtlaSil
  6. bende bir türlü kilo alamayanlardanım. paylaşım çok güzel. Bende bloğuma beklerim.
    Görüşmek Üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil